Aşırı Terleme

Terleme her yaştan kişide gerçekleşen bir olaydır. Beden ısısının kontrolü için gerekli olan bu durum normalden fazla olunca kişi için katlanılamaz hale gelebilir. Gün içinde hava sıcaklığı, kişinin hareketlilik durumu, stres, heyecan gibi etmenlerle sinirler ter bezlerini uyarırlar. Bu uyarılma ile birlikte ter salgılanması başlamış olur.

Kişilerin günlük hayatta çevresindeki insanlardan daha fazla terlediğini farketmesiyle birlikte aşırı terleme belirtileri gerçekleşmiş olur. Tüm vücutta olabildiği gibi, sırtta, yüzde, elde, ayakta, koltuk altında gereğinden fazla terleme olarak günlük hayatı etkileyecek boyuta gelebilir. Genel vücut terlemesinde artış tiroid problemlerinden yada enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Hasta sadece geceleri aşırı terleme sorunu yaşıyorsa tüberküloz, lenfoma, hipertiroidi ve diabet hastalıkları da bu duruma sebep olabilir, bu hastalarda terleme kroniktir. Tansiyonun ve şekerin birden bire düşmesi, normalde yaşanmayan aşırı kanamalar ve de kalp krizi kısa ani aşırı  terlemeye sebep olabilir. El ayak terlemeleri daha çok stres kökenlidir. Vücudun bir yarısının terlediği durumlarda nörolojik açıdan değerlendirmek gerekmektedir. Boyun ameliyatları sonrası yada diabet hastalarında bir komplikasyon olarak yemek yeme ile birlikte yüz terlemesi görülebilir.Bazen tüm tetkikler yapıldığı halde terlemenin nedeni bulunamayabilir.

Terlemeye gün içinde vücudun maruz kaldığı birçok faktör sebep olabilir. Bu faktörler havanın sıcak olması, havadaki aşırı nem, kişinin spor yapması, fazla kiloların olması, kalın giyinmesi, alkol ve sigara kullanması, kahve ve çay gibi sıcak içecekler tüketmesi gibi durumlar örnek gösterilebilir.  Bu sebeplerle oluşan terleme sağlıklıdır. Aşırı terleme ayrıca kullanılan ilaçların ve geçirilmiş olan ameliyatın yani etkileri olarak da görülebilir. Menopoz, hamilelik, adet ve ergenlik gibi hormonel değişikliklerde terlemeye sebep olabilirler.

Aşırı terleme hastanın yaşadığı diğer hastalıklardan kaynaklı gerçekleşmesiyle birlikte genetikte olabilir. Kişinin gün içinde tükettiği aşırı baharatlı yiyecekler, sıcak içecekler, hava şartları, stres aşırı terlemeye sebep olan hatta arttıran sebeplerdendir.

Aşırı terlemeyle bağlı kişi sık sık enfeksiyon geçirebilir. Terin giysilerde oluşturduğu görüntü ve kötü koku hastanın sosyal hayatında sıkıntılar yaşamasına sebebiyet verebilir. Bu durumda hastada stres, huzursuzluk hatta sosyal fobi bile gelişebilir. Aşırı terlemeyle birlikte kişide halsizlikler ve yorgunluk görülür. Bu hastalığın beraberinde şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği gibi hastalıklar var ise yorgunluğu tetikler.  Aşırı terleyen bölgelerde, özellikle koltuk altı ve ayakta mantar gibi hastalıklar oluşabilir.

Doktor randevusu öncesinde terlemeyle ilgili her türlü önlemi almış olup bunları günlük hayatta denemenizde fayda vardır. Antiperspirant sprey ve roll on gibi ürünler kullanmak, ince- pamuklu ve açık renk giysiler tercih etmek, sık duş almak gibi, terlemeyi azaltmaya yönelik önlemlere rağmen, hala aşırı terleme devam ediyor ise tıbbi tedaviye başvurabilirsiniz.

Aşırı terleme günlük hayatta dikkat etmediğimiz birçok durumdan kaynaklanabilir. Bunlardan kaynaklanmadığı tespit edildikten sonra başka hastalıklardan kaynaklı olup olmadığına bakılır. Aşırı terlemenin sebebi belirlenerek uygun tedavi yöntemine yönlendirilir.

Aşırı terlemeyle ilgili tüm denemelere rağmen sonuç alınamadıysa hastanede bir uzman tarafından uygulanacak  tedavi yöntemleri mevcuttur. Hastanın yaşına, terlemenin olduğu bölgeye ve hastanın beklentisine göre terlemeyi azaltan tabletler, iyontoforez, botox ve ameliyat yöntemlerinden biri  seçilebilir

Terlemeden rahatsız olmamak ve sıkıntıyı en aza indirmek için tedavi sonrasında da kişinin sık sık duş alması, acılı ve baharatlı yiyecekler tüketmemesi, kalın yünlü ve sentetik giysiler tercih etmemesi ve antiperspirant roll-on ve spreyler kullanması gibi alternatifler terleme probleminizi azaltabilir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Deri ve Zührevi Hastalıklar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!